Pages

Sunday, December 26, 2010

How NOT to be a millionaire...

Dipetik dari Personal Money... di translate oleh ku...:)

Cuba bayangkan situasi ini....

Anda baru dapat gaji pertama.. (yessss...sukanya)
Berita gembira. Mungkin anda nak berhenti membaca sekarang...saya tidak bertanggungjawab tentang petikan seterusnya... It could get quite depressing...

Ok...anda nak teruskan juga...so jgn salah kan saya k?

Dengan gaji pertama itu, anda mula terfikir untuk membeli kereta baru. First car..mmm exciting!
So...Welcome to the world of debt repayment, road tax, insurance, harga petrol yang asyik naik, parking ticket, tol, saman trafik, maintenace kete and..... those occasional, completely unavoidable little accident yang selalu terjadi sebab texting SMS masa drive and putting on lipstick...u know things like that..


Bercakap tentang make up, anda memang nak kelihatan sentiasa menawan.. (pompuan...) Lets get this straight; make up, designer's handbags, shoes, clothes, perfume and accescories cannot be classified as indulgences. Ni perkara hidup dan mati yang hanya wanita sejati je faham.. So untuk bende ni; money is not an issue..yelah, kan dah ada gaji. ;)


Oh, belum lagi termasuk  facials, body treatment, hair saloon sessions, manicure pedicure, waxing and all those thing lah.. Nothing is too insignificant when its comes to taking care of OURSELF kan?

Bargains are irresistible. Even normal priced items cannot be denied their place of consideration. Its only fair. Anda perlu membeli belah. Tak kisahlah untuk apa.. Its genetics!

Then u have epiphany. Anda rasa sudah sampai masanya untuk berdikari. So u move out, sewa rumah idaman anda dan mula menghias rumah dengan deco idaman anda.. Minimalist disigner furniture, air-conditioned and sweet litlle kitchen.. What a life can offer...

 Now u are officially BANKRUPT. U merely broke nine paragraph ago.

Now, if u really want to enjoy everything that life has to offer, please plan ur money. Its time to make ur money make more money.

Tak tau macam mane? Seek ur consultant. Owh... of course I am a consultant too. U can Emel me privately, and saya sangat berbesar hati untuk berkongsi idea tentang bagaimana untuk merancang kewangan anda. Supaya anda x over spending. Dont worry, consultation is FREE. And anda juga boleh try start baca Personal Money Magazine... full of useful info.

I would love to share about Exessive Spending Syndrome in the next enrty..